Melissa Schuit

Mohammad Arabian

Els van der Voorden

Arno Kwikkers

José van der Veen

Renate Lanser

Joanne van Veelen

Feyona Burgers

Kirsten Koppelaar

Zillah Stevens

In het kort

Ik ben Melissa, 23 jaar en woon samen met mijn vriend, hond en kat in Papendrecht. Hiervoor woonde ik in Alblasserdam, maar dit bevalt goed. Op dit moment volg ik het BBL-traject waarbij ik werk en leer tegelijkertijd.

 

Hoe ben je bij Wasko gekomen?

Sinds ik me kan herinneren, ken ik Wasko. Als kind kwam ik namelijk zelf op de opvang van Wasko in Alblasserdam. Op een gegeven moment ging het kwartje vallen dat ik graag in de kinderopvang wilde werken. Als kind heb ik het zo fijn ervaren, dat ik me zelfs nog kan herinneren hoe mijn begeleider heette. Dat iemand zo’n warme indruk kan achterlaten, is zo bijzonder. Wat is er mooier dan hiervoor te werken?

 

Het BBL-traject

De opleiding duurt 1 jaar, waarbij ik 24 uur per week werk op een vaste locatie. Daarnaast ben ik 8 uur per week bezig met mijn opleiding in het volgen van lessen en thuisstudie. Elke maandagavond heb ik les, normaal gesproken op locatie in Rotterdam, nu (helaas) thuis.  Elke week moet ik een opdracht inleveren, waarbij ik de theorie in de praktijk uitvoer. Hierdoor begrijp ik het werk beter. Mijn praktijkbegeleider en de school kijken deze opdrachten na. Als beiden deze goedkeuren, is de opdracht afgerond. Als alles goed gaat ben ik 1 september 2022 klaar en als pedagogisch medewerker MBO-4 gespecialiseerd. Dan ga ik voor minimaal een halfjaar de flexpool in om nog meer ervaring en kennis op te doen.

 

Gelijk dikke mik

Toen ik gesolliciteerd had op de vacature waren er verschillende rondes. Je leert elkaar eerst kennen en kijkt of het klikt met de organisatie en welke kwaliteiten je hebt. Het is belangrijk dat je past binnen het team en je het Wasko-DNA hebt. Als je wordt aangenomen ga je kennis maken met je locatie. In mijn geval was het gelijk een perfecte match. Echt dikke mik! Het voelde als een warm bad waar ik in terecht kwam. Vanaf het eerste moment merkte ik dat er een klik was. Of je dan fijn samenwerkt weet je niet, maar je voelt wel gelijk het vertrouwen om een band op te bouwen.

 

Opbloeien op werk

Het allerleukste is als de kinderen met een glimlach naar huis gaan. Dat ze gelijk aan hun ouders vertellen wat ze hebben gedaan en vrolijk zijn. Dat is wat mijn dag compleet maakt. De momenten die het werk bijzonder maken, kunnen complimenten van ouders zijn, maar ook als een kind je genoeg vertrouwd om zijn hart te luchten. Dat je er écht voor hen kan zijn als een vertrouwenspersoon.

 

 

Voor wie is Wasko?

Het BBL-traject bij Wasko is voor iedereen die interesse heeft om te werken in de kinderopvang, maar nog geen diploma heeft. Want als je ergens een warm gevoel krijgt, altijd je vragen kan stellen en ondersteuning krijgt, is het Wasko. Het is één grote familie. Iedereen die ik heb gesproken is aardig, wil je helpen en we doen het samen. Zo ervaar ik het, al vanaf het eerste moment. Maar het allerbelangrijkste van dit werk is dat je actief kan bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen. Door gepaste activiteiten aan te bieden zie je echt dat de kinderen zich ontwikkelen. Elke dag vind ik het bijzonder dat ik daar deel van mag uitmaken.

 

 

 

 

Toen hij nog ergens anders stageliep, zag Mohammad al vaak het busje van Wasko rijden. ‘Ooit zou ik daar graag willen werken’, was zijn gedachte. En wie had dat gedacht? Vorige week reed hij voor het eerst zelf in dit busje om kinderen op te halen.

 

In het kort

Ik ben Mohammad, 25 jaar en kom uit Gorinchem. Ik heb de opleiding Pedagogische Medewerker BOL niveau 3 behaald. Tijdens mijn stage bij een andere opvang zag ik zo vaak het vrolijke busje van Wasko voorbijrijden dat ik nieuwsgierig werd om daar te gaan werken. Na mijn sollicitatie werd ik binnen 2 dagen teruggebeld om op gesprek te komen. Nu werk ik vol plezier in de flexpool.

 

Meedraaien bij verschillende vestigingen

Als ik op een nieuwe locatie ben, kijk ik even kort de kat uit de boom om te zien hoe deze locatie loopt. En als ik zie dat ze de tafel aan het dekken zijn dan ga ik naar ze toe en vraag wat ik kan doen. Ook al weet ik niet wat het dagritme is, ik probeer me er gelijk in te mengen. Zo lijkt het niet dat ik een flexer ben, want ik wil als een collega gezien worden. Ik ben daar aan het werk, dus ik doe gewoon mee met de rest van de collega’s en vraag om hulp als er iets niet duidelijk is. Het belangrijkste van de dag is dat de kinderen zich thuis voelen en het naar hun zin hebben. Ze moeten plezier hebben en wij zorgen daarvoor.

 

De flexpool

Mijn werk is leuk, omdat ik flexibel mag blijven. Ik werk op verschillende locaties in plaats van op een vaste locatie. Dat vind ik fijn. Op dit moment kan ik de uren maken die ik wil en wanneer ik wil. Dat geeft me op dit moment meer vrijheid. Wellicht in de toekomst, als het moment daar is, wil ik naar een vaste groep. Dat lijkt me juist hartstikke leuk. Wat het flexwerk hier leuk maakt is dat ik hartstikke snel een goede band met zowel mijn collega’s als de kinderen kan hebben. Als je het fijn hebt op je werk, of het kinderen of collega’s zijn, is dat het halve werk. Ik heb het bij Wasko altijd naar mijn zin. Dan is het cirkeltje al rond vóórdat ik die dag moet gaan werken. Dan hoef ik alleen maar te zorgen dat de activiteiten goed gaan, de basis is er al.

 

Verder werkt de flexpool heel gemakkelijk via een app. Hierin staat je rooster en je uren. Als er iets wijzigt, wordt dat ook gelijk aangepast daarin en je ontvangt een mail ter bevestiging. Het werkt gemakkelijk en is erg goed geregeld.

 

Waar krijg je energie van?

De klik. Zowel met de kinderen als collega’s. Het hoeft niet allemaal precies volgens het dagritme te lopen. Als het anders loopt is dat maar zo, het hoeft niet perfect te zijn. Als de kinderen maar naar huis gaan met een glimlach en tegen de ouders zeggen dat ze het naar hun zin hebben gehad. Dat is waar het om draait. Dat ze plezier hebben en zich veilig voelen en de volgende dag weer naar de BSO willen komen.

 

Wat maakt jou zo enthousiast over Wasko?

Vanaf het eerste moment werd ik heel warm verwelkomd. Ik voelde gelijk de klik met de verschillende collega’s. Alles werd me tot in de puntjes uitgelegd, waardoor je niet het idee hebt dat je in het diepe wordt gegooid. Deze warme, open houding geeft mij de juiste motivatie. Maar bovenal vind ik het belangrijk dat ik de kinderen een veilige en vertrouwde omgeving aanbiedt. Dit is wat Wasko ook overal in uitdraagt. Door goed contact te hebben met de kinderen en hun behoeftes echt te zien, ondersteun ik hen bij het opgroeien.

 

Een greep uit mijn dag 

Het belangrijkste van de dag is dat de kinderen zich thuis voelen en het naar hun zin hebben. Ze moeten plezier hebben en wij zorgen daarvoor. Het eerste moment met de kinderen is rond half 3. We verwelkomen ze, ze doen hun jas uit, wassen hun handen en krijgen fruit en drinken. Als iedereen klaar is, ga ik minimaal een halfuur met ze naar buiten, dat vind ik belangrijk. Wel als het natuurlijk te doen is, niet als het heel hard regent of echt heel koud is. Ik doe leuke groepsactiviteiten met ze waar ze onbewust en bewust ook nog van leren, maar ze kunnen ook zelf spelen met lego, spelletjes of wat ze dan ook maar willen. Ik vind het belangrijk dat we op de wensen en behoeften van de kinderen inspelen. Dan voelt de BSO niet verplicht, maar juist een leuke tijd.

 

 

“Nog steeds ben ik iedere dag blij dat ik de switch naar Wasko heb gemaakt. Hier word ik gezien en gehoord. Door zowel Wasko als de ouders van de kinderen. Het is net één grote familie.”

 

In het kort

Ik ben Els, woon in Gorinchem en werk sinds oktober 2017 bij Wasko. Mijn moeder vertelde mij dat ik vroeger al met een pop liep te zeulen en zei: ‘Ik wil een mama en een juf worden!’ Ik ben altijd al dol op kinderen geweest. Kinderen zijn zo ad rem, puur en vol verwondering, daar word ik elke dag in meegenomen. Dat is magisch.

 

Hoe het begon

Vóór Wasko werkte ik al in de kinderopvang, maar ik was toe aan iets nieuws. Ik wilde ergens helemaal fris en fruitig beginnen, ergens waar ik enthousiast van blijf. Dat heb ik hier gevonden. Via via kreeg ik te horen dat er in Hoogblokland een BSO zou komen. Ik ben naar de informatieavond gegaan en vertelde daar dat ik wel interesse had in de nieuwe vacature. En warempel, toen ik stond te wachten op de boot naar Texel werd ik gemaild met de vraag: “Wil je op gesprek komen?” Daarna heb ik in Hoogblokland de BSO mogen opzetten. Inmiddels werk ik vast op locatie Den Hoek in Hoogblokland. Twee dagen dagopvang en één middag BSO.

 

Alle fases

Veel kinderen komen eerst op het kinderdagverblijf of op de peuterspeelgroep voordat ze naar de basisschool gaan en komen dan vaak gezellig naar de BSO. Je maakt echt zoveel jaren en fases mee van de kinderen, dat is geweldig om te zien. Omdat ze hier als baby binnenkomen, kunnen wij ze spelenderwijs klaarstomen voor school. Het gaat van de eerste keer omrollen tot het smeren van de boterham en vriendjes maken. Alle fases maak je mee en ondersteun je in de ontwikkeling. Dat is magisch.

 

Dit geeft mij energie

De kinderen. Elke ochtend als ik ga werken denk ik ‘heerlijk, ik ga lekker naar mijn kids!’ Deze kinderen zijn heel belangrijk voor mij. Je bent heel begaan met hun welzijn en groei. Het is zo bijzonder dat je de zorg mag dragen voor deze kinderen. Ik werk vanuit mijn hart en intuïtie en heb alles voor ze over. Zo krijg je ook veel van ze terug. Het gaat namelijk verder dan alleen ‘opvangen’. Vanuit je opleiding en verschillende trainingen kom je elke keer tot nieuwe inzichten. Zo stromen alle activiteiten die we doen voort uit een doel. Dit kan bijvoorbeeld een schaar zijn. Hoe houden ze deze vast en weten ze wat ze ermee kunnen doen? En lukt het ze om wat uitknippen? Als dat lukt is dat echt een overwinning. De volgende keer kan je het moeilijk maken door bijvoorbeeld een lijntje te tekenen en dat zij daarlangs moeten knippen. Je gaat continue mee in en met de ontwikkeling van kinderen. Doordat we van ieder kind een registratie bijhouden in KIJK, zie je ook echt wanneer ze sprongen maken en hoe ze door elke fase gaan.

 

Waarom Wasko?

Het is een grote stichting, maar ze hebben heel erg oog is voor de medewerker zelf. Ze waarderen en luisteren naar iedereen waardoor er flexibiliteit ontstaat. Maar te allen tijde staat het welzijn van de kinderen met stip op nummer 1. Dat is heel duidelijk ook vanuit hogerhand het allerbelangrijkste. Dat de kinderen alles krijgen wat ze nodig hebben en verdienen die dag.

 

Het zijn de kleine dingen

Na vier jaar hier werken ben ik nog steeds net zo enthousiast als toen ik begon. Je wordt hier gevraagd om mee te denken, om je ideeën te delen. Je voelt je dan echt gehoord en gezien. En dat is wat ik hier gevonden heb. Daarom draag ik mijn werkkleding met trots. Ik vertel ook altijd vol enthousiasme over mijn werk. Ik ben weggegaan bij de andere kinderopvangorganisatie met het idee om het te vinden, en ik voel me hier als een vis in het water. Het zijn de kleine dingen. Zo kregen wij eens op ‘De dag van de pedagogisch medewerker’ Happy Socks met daarbij een kaartje met: ‘Voor alle extra meters die je iedere dag weer loopt voor “onze” kinderen’. Het zijn de kleine stukjes waardering die het ‘m doen.

Men zag in mij een nieuwe collega op de Sport BSO.
Ik ben dus gevraagd om bij Wasko te komen werken. Dat is natuurlijk een hele eer en ik heb er nog geen moment spijt van gehad!

Het werk is veelzijdig. Zo geven we vanuit de Sport BSO ook sport- en spelclinics op andere locaties.

Wat ik ook fijn vind is dat ik in een aantal werkgroepen zit, zo kan ik meedenken met de organisatie en help ik op die manier Wasko in beweging te houden!

 

Wat ik zo bijzonder vind aan Wasko is dat Wasko vanuit een maatschappelijke visie werkt en niet vanuit commercieel oogpunt.

Op die manier heb ik altijd het gevoel dat ik iets toevoeg aan de maatschappij. En dat alles in een hele leuke werksfeer. Elke dag brengt weer iets nieuws.

Omdat ik al wat langer bij Wasko werk, ken ik ondertussen heel veel locaties en collega’s, ook die op het service bureau. De samenwerking verloopt fijn! Iedereen staat open voor ideeën en tips om Wasko te laten groeien en te laten uitblinken in kinderopvangland 😉

Wasko denkt met je mee in uitdagingen en met je ambities. Er is ruimte om te groeien! Ik voel me zeer gewaardeerd en daarom kan ik zelfverzekerd mijn beroep als pedagogisch medewerker. Als ik op een verjaardag iemand zou vertellen over mijn werk dan zou ik zeggen “Mijn werk is mijn hobby, ik ga met heel veel plezier de werkweek weer in!”

“Kansen grijpen en dat wat werkt, meer gaan doen.”

 

Joanne van Veelen, acht jaar werkzaam in de kinderopvang waarvan vijf jaar als pedagogisch coach met de focus op de kwaliteitseisen rondom Vroeg- en Voorschoolse Educatie.

“In de rol van beleidsmedewerker én pedagogisch coach kan ik ontwikkeld beleid toetsen in de praktijk. Want dat is waar het uiteindelijk om draait: wat werkt en wat werkt niet? Hoe kunnen we voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar vooral bezig blijven met het belangrijkste: een veilige en uitdagende plek voor kinderen bieden?

Kansen grijpen, dat is waar het om draait. Écht kijken naar kinderen en ons handelen daar op afstemmen. Ons bewust zijn van wat we doen en vooral waarom we doen wat we doen.

Ontwikkelen stopt nooit en ik vind het gaaf om samen met medewerkers dit pad te mogen lopen. Samen brainstormen, discussiëren en uitwisselen. Samen in beweging komen.”

“Pedagogisch medewerkers in hun eigen kracht zetten, dát is het mooiste van coaching.”

 

Feyona Burgers, negen jaar werkervaring in de kinderopvang op verschillende groepen. Twee jaar gewerkt als pedagogisch coach bij een andere kinderopvang organisatie. Sinds 2018 pedagogisch coach bij Wasko.

“Werken in de kinderopvang is een fantastisch vak. Door verscherpte kwaliteitseisen wordt er steeds meer verwacht van pedagogisch medewerkers. Kinderen worden uitgedaagd om de beste versie van zichzelf te zijn. Pedagogisch medewerkers zorgen elke dag weer voor de juiste begeleiding en ondersteuning die bij elk individueel kind past. Hierdoor krijgt elk kind de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen op zijn eigen niveau en manier. Het kind staat centraal, maar het sociale aspect en de groepsvorming vormen ook een belangrijk speerpunt binnen Wasko. Juist dit is belangrijk om als kind later sterk in de maatschappij te kunnen staan.

Als coach vind ik het fantastisch om het beste bij pedagogisch medewerkers naar boven te halen. Vaak zijn pedagogisch medewerkers al zo goed bezig terwijl ze zichzelf hier niet bewust van zijn. Coachen op de kwaliteiten maar ook het coachen op de onzekerheden of knelpunten van medewerkers, daar houd ik mij mee bezig. Hierbij maak ik gebruik van mijn eigen ervaringen, kennis maar vooral ook van de kracht van pedagogisch medewerkers. Zij kennen de groep en de kinderen het best en weten als geen ander wat er nodig is. Hoe je dit dan in moet zetten, dáár kom ik bij kijken.

“Kinderen uitdagen, warmte en liefdevolle zorg, gevoel van eigenheid en veiligheid bieden: ruimte om te groeien!”

 

Ik heb echt de allerleukste baan van de wereld. Hoe gaaf is het als je iedere dag samen met de allerleukste pedagogisch medewerksters kinderen uit de omgeving mag opvangen? Dat je deze kinderen mag uitdagen, warmte en liefdevolle zorg kunt bieden en vooral een gevoel van eigenheid en veiligheid kunt geven waar ze van groeien. De samenwerking tussen ouders en pedagogisch medewerksters is iets waar ik ontzettend trots op ben. Het vertrouwen dat wij krijgen van de ouders om voor hun kostbaarste bezit te zorgen is zo groot. Door fijne vergaderingen met de oudercommissies krijg ik ontzettend veel informatie. Complimenten maar ook wensen worden gedeeld. Ik ga daar dan weer mee aan de slag. Doordat we op het kinderdagverblijf en BSO een BBQ organiseren voelen kinderen en ouders zich ontzettend betrokken. Iedereen neemt iets mee en met elkaar voelen we verbinding!

Doordat we werken met VVE-programma Uk & Puk wordt er nagedacht hoe we elk kind op zijn/haar eigen niveau kunnen uitdagen en begeleiden in het spel. Het spel dat elk kind mag spelen van s ’morgens vroeg tot in de vroege avond.

Op de BSO zoeken de meiden naar een mix tussen activiteiten aanbieden en rust creëren. Op school moeten we vaak van alles. Op de BSO mogen we onszelf zijn en maken we plezier.

Op de peuterspeelzaal ben ik ontzettend trots op de kwaliteit. Er is heel veel kennis in huis. Deze kennis verwerken de meiden in het dagritme. Kinderen ontwikkelen zich optimaal, zonder dat ze het zelf weten. Spelenderwijs leren ze elke dag opnieuw. En als het wennen nog moeilijk is dan blijft papa of mama er gewoon nog even bij.

Ik ben trots op al mijn teams, hun enthousiasme en gedrevenheid zorgen ervoor dat alle kinderen met plezier naar Wasko komen. De kinderen de ruimte geven om te groeien op zijn/haar eigen tijd. Daar gaat het om.

 

“Pedagogisch medewerkers laten uitblinken in hun vak zodat kinderen kunnen groeien!”

 

Zillah Stevens, sinds 2014 werkzaam in de kinderopvang waarvan twee jaar als pedagogisch coach. Nu werkzaam als pedagogisch coach bij Wasko sinds oktober 2019.

“Het mooiste aan coaching is om mee te mogen denken met de pedagogisch medewerkers zodat we samen kunnen zorgen voor een hoge pedagogische kwaliteit binnen Wasko. Dit doen we door handvatten te bieden om al aanwezige kwaliteiten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Hierdoor kunnen pedagogisch medewerkers uitblinken in hun vak. Ik heb ook niet alle wijsheid in pacht en geloof vooral in samenwerken door samen te sparren, inzichten uit te wisselen en passie voor de kinderen te delen. Ik vind het tof om pedagogisch medewerkers in hun kracht te zetten, want zij doen zo ongelooflijk belangrijk werk!”

© 2022
Wasko